O zi din viața unui antreprenor în IT

„Lucrezi de acasă? Ce super!” O combinație a acestor cuvinte ai auzit-o de câteva zeci de ori rostită de prieteni, familie, chiar și de banale cunoștințe cu care te-ai întâlnit la mall. Prea mulți oameni au o idee frumoasă și ideală despre cum este viața unui antreprenor în IT care lucrează din biroul de acasă, și asta pentru că reclamele sunt pline de astfel de fotografii cu oameni zâmbitori care stau cu un computer în brațe pe plaja din Ibiza. Cam așa e când ești antreprenor, nu?

Ei bine, lucrurile stau puțin diferit. Știu că ar fi ideal să te trezești la 6,00, pe la 7,00 să ieși la o tură de alergare prin parc, la 8,00 să iei micul dejun cu familia pentru ca mai apoi, după ce copiii pleacă la școală, să te poți apuca de treabă în liniște. Dar toate zilele sunt diferite, pentru a optimiza la maxim cele 24 de ore și pentru a avea timp și pentru lucru, și pentru familie, și pentru cele măcar 30 de minute de relaxare când îți place să intri pe Unibet.org/ro/unibet-bonus și să-ți încerci norocul.

De obicei, un antreprenor în IT începe ziua devreme și o termină foarte târziu, iar expresia „a fost o zi lungă” este la ordinea zilei. Când ai propria ta afacere nici o zi nu seamănă cu cealaltă și de obicei nu e așa de grozav cum s-ar crede, pentru că trebuie să le faci singur pe toate, și resurse umane, și marketing și vânzări. Poate într-o zi te întâlnești cu 4 clienți diferiți care au nevoie de un nou site, iar în ziua următoare ai interviuri toată ziua pentru a-ți putea găsi un coleg mai competent, asta printre telefoane și răspunsuri la e-mail.

Cum te poți organiza mai bine

Trebuie să știi că părerile sunt unanime, trebuie să-ți începi ziua cu cea mai dificilă sarcină, cea pe care o urăști cel mai mult, cea care îți ia cel mai mult timp, iar celelalte îndatoriri vor părea mult mai ușoare. De dimineață, cât încă rezervele de energie sunt proaspete și ești la capacitate maximă și cât încă poți lua decizii competente. Pentru că nici o afacere de succes nu se conduce cu decizii luate pe fugă la miezul nopții, în drum spre dormitor.

Nu trebuie să uiți că ziua nu este doar pentru a te ocupa de afaceri, ci și familia ta are nevoie de tine. Este foarte important, deoarece o bună înțelegere acasă și susținerea din partea familiei poate fi diferența între succes și eșec în afacerea ta IT și în planurile pe care le ai. Și cum diminețile, de obicei, sunt aglomerate pentru toată lumea, găsește-ți timp seara pentru o cină romantică cu soția, pentru o plimbare cu copii sau, pur și simplu, pentru a te relaxa și a citi un capitol dintr-o carte preferată. Și nu sta cu o mână pe paharul de vin și cu cealaltă pe telefon, răspunzând la mesaje, mâine este o nouă zi pentru afaceri.

Când lucrezi pentru tine mai mult de 40 de ore pe săptămână ai nevoie de o doză impresionantă de motivație care să te țină în priză, și aici te va ajuta enorm dacă îți place ceea ce faci. Nici nu ai avea cum altfel să reziști în fața unui calculator din zori și până seara. Așa că urmează-ți pasiunea, dar nu uita că timpul liber te reîncarcă pentru o nouă zi de idei geniale.