De ce antreprenoriatul este benefic pentru economie

Antreprenorii ar trebui considerați un bun de preț pentru economia oricărei țări, sunt bunuri valoroase care ar trebui cultivate, motivate și remunerate substanțial. Oamenii de afaceri de succes au posibilitatea de a schimba modul în care trăim și în care muncim. Iar dacă reușesc în ce își propun, pe lângă crearea de locuri de muncă, inovațiile rezultate ne pot schimba în bine stilul de viață.

Antreprenorii ajută creșterea economică

Noile produse și servicii create pot avea un efect în lanț, iar stimularea altor afaceri partenere și a economiei de profil pot duce la o explozie benefică din punct de vedere economic.

De exemplu, anii ’90, anii de început ai internetului și perioada în care au luat avânt tehnologiile IT, în India existau doar câteva companii care se ocupau de tehnologia informației. Dar când această ramură a început să se extindă în mod rapid, mult mai multe sectoare au beneficiat de această creștere: afacerile de tip call center, companiile de mentenanță a rețelelor, la fel și firmele producătoare de echipamente și hardware. Toate au cunoscut un avânt neașteptat practic peste noapte, iar cei care au avut ideea de a investi în astfel de afaceri, au cunoscut un succes nesperat relativ repede.

La fel, educația și cursurile de profil au luat avânt și au creat noi generații de specialiști, care puteau astfel să lucreze într-un mediu foarte bine remunerat. Să nu uităm că și infrastructura a avut de câștigat, și chiar companiile imobiliare, care au trebuit să facă față unui val de noi lucrători care-și căutau locuințe în orașele mari, unde locurile de muncă în domeniu erau destule.

Iar pe măsură ce tehnologia a pătruns și în țările mai puțin dezvoltate, a creat o întreagă piață de suport logistic, infuzii de capital și locuri de muncă. De la specialistul în IT până la constructorul de spații comerciale, toți au avut de beneficiat de pe urma unui antreprenor de succes.

Antreprenorii îmbunătățesc venitul național

Firmele nou apărute ajută la crearea de noi surse de profit. Și pentru a nu se plafona și a rămâne fără clienți din cauza suprasaturării pieței, sunt mereu în căutare de noi idei de produse și servicii, sau urmăresc îmbunătățirea celor existente, astfel că nivelul de trai al populației este în continuă creștere.

În plus, locurile de muncă nou create și profitul din ce în ce mai mare aduc bani la bugetul de stat sub forma taxelor și impozitelor, astfel crescând fondurile pe care guvernul le poate investi în sectoarele dezavantajate, poate folosi banii respectivi pentru a stimula industrii noi, sau pentru a plăti datorii.

Antreprenorii produc schimbări sociale

Prin oferirea de bunuri și servicii unice, antreprenorii lasă în urmă tradiția și tehnologiile vechi și depășite și aduc pe piață idei noi care ajută la creșterea moralului populației, a calității vieții și a libertății economice.

Ca și exemplu contemporan, avem telefoanele inteligente și aplicațiile care au revoluționat stilul de muncă și de joacă în întreaga lume. Telefoanele smart nu mai sunt rezervate exclusiv țărilor și persoanelor înstărite. Pe măsură ce piața telefoanelor smart se extinde, inovațiile tehnologice încep să aibă un impact profund și durabil asupra lumii.

Mai mult, globalizarea tehnologiei înseamnă că dezvoltatorii din zonele mai puțin înstărite ale lumii au acces la aceleași instrumente ca și colegii lor din alte părți ale globului, însă nivelul lor de trai costă mult mai puțin. Astfel, pot oferi aceleași produse și servicii la un preț mult mai mic.

Dezvoltarea comunităților

După proverbul clasic și popular „Cine se aseamănă, se adună”, oamenii de afaceri vor căuta mereu compania celor cu care pot schimba păreri și idei din domeniu, sau pot pune bazele unor noi proiecte. De asemenea, antreprenorii investesc în proiecte comunitare și oferă suport financiar cauzelor caritabile locale prin diverse programe sau sponsorizări, încurajând astfel dezvoltarea celor din jur, nu doar a afacerii proprii.

Antreprenori celebri ca Bill Gates și-au folosit banii pentru a finanța cauze în care cred cu putere, de la educație la sănătate publică sau protecția animalelor. Calitățile pe care le posedă un om de afaceri de succes sunt aceleași calități cu care acesta poate inspira pe alții în ce privește planurile de viitor, astfel de oameni putând avea un impact important asupra unei comunități și asupra direcției în care se vor orienta viitorii tineri.