Cum fac bani antreprenorii de succes

Ți-ai făcut toate temele, ai muncit din greu și ai plănuit îndelung, ai făcut rost de fonduri și ai pus bazele unei afaceri. Dar cum rămâne cu rezultatele și profitul? Unde, când și cum te poți aștepta la un profit considerabil și cum să faci pentru ca afacerea ta să aibă succes, acolo unde mulți au eșuat?

De ce este important să ai profit

Imaginează-ți două personaje: Cătălin merge la birou în fiecare zi, lucrează 40 de ore pe săptămână și are un salariu rezonabil, este bun la ceea ce face, dar contribuțiile sale față de lume se rezumă la ce poate face de la un birou.

Pe de altă parte, Paul are o pasiune pentru a aduce o schimbare în lume și își dorește să inventeze noi produse și servicii. Lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână, investește timp, bani și energie în ceva ce crede că va aduce o schimbare în bine.

Fiindcă își ia mai multe riscuri și depune mai mult efort, ar fi logic ca Paul să aibă un impact considerabil asupra comunității și ar trebui să fie mai fericit. Cu toate acestea, dacă venitul celor doi este asemănător, atunci Paul nu va fi deloc motivat să continue afacerea. De ce să muncești de două ori mai mult pentru același profit?

Conform teoriei economice, lipsa avantajelor financiare va descuraja un antreprenor din a risca și a depune efort, și deci nimeni nu va avea de profitat. Din acest motiv, ajută foarte mult ca statul să încurajeze astfel de persoane la început de drum prin reduceri de impozit, condiții mai avantajoase sau diverse alte fonduri, deoarece un om de afaceri motivat și încrezător va aduce înapoi statului banii investiți, sub formă de taxe și impozite dintr-o afacere de succes.

Cum poți face profit

Când un antreprenor introduce o nouă tehnologie sau un nou serviciu pe piață, acesta poate aduce o schimbare importantă în productivitate, în reducerea costurilor sau îmbunătățirea calității vieții. Și dacă își cunoaște foarte bine produsul și este conștient de nevoile clientului, poate obține un preț bun pentru produsul său, deci un profit considerabil.

Dacă firmele concurente nu vor putea dezvolta și implementa produse similare într-o perioadă scurtă de timp, atunci prima firmă poate deține chiar monopolul pentru produsul respectiv și poate obține profituri imense din vânzarea acestuia în exclusivitate. Și pentru a împiedica copierea și vânzarea de către firme concurente a unor produse asemănătoare, antreprenorul poate recurge la obținerea unor drepturi de autor. Pe această cale se oferă protecție inventatorului original și se asigură un flux constant și sigur de bani.

Trebuie să reții însă că drepturile de autor pot fi acordate pentru o perioadă finită de timp, de la câteva luni la câțiva ani, astfel că la un moment dat va fi nevoie de idei noi, sau firma respectivă poată cădea în anonimat.

Când poate aduce profit o afacere nouă

Când vine vorba de bani, trebuie să reții că totul are o logică și e bine să urmezi mersul normal al unei afaceri emergente, și anume:

Perioada investiției inițiale – este perioada de început, de dezvoltare a ideii, fezabilității, perioada studiului de piață, a unui prototip și identificarea potențialilor clienți. Se pot căuta și diverși investitori dispuși să ofere un ajutor financiar în schimbul unor avantaje ulterioare.

Perioada introducerii pe piață – când toate formalitățile sunt finalizate și trebuie pus la punct un model de distribuție și se urmărește cum este primit produsul de consumatorul final.

Perioada de profit – este perioada în care vânzările iau avânt, iar antreprenorul este protejat de drepturile de autor sau pur și simplu nu are concurență.

Perioada de apus – momentul în care afacerea începe să-și piardă din clienți este momentul în care este necesară o schimbare în planul de afaceri, înainte ca firma să fie doborâtă complet și să fie abandonată în faliment. În acest moment, mulți aleg să vândă afacerea, retrăgându-se de pe piață cu banii deja câștigați.