7 pași pentru o afacere de succes

Oricine poate deveni un antreprenor de succes, nu ai nevoie neapărat de o diplomă de facultate, de o sumă impresionantă de bani sau de experiență în business. Ai doar nevoie de un plan, perseverență și câțiva pași de urmat. Dacă ai o grămadă de idei și nu știi exact de unde să începi, iată câteva sugestii.

Evaluează-te pe tine

Întrebă-te mai întâi de ce îți dorești o afacere. Dacă ai nevoie de ceva bani în plus, poate e suficient doar un job part-time. Dacă îți dorești mai mută libertate, atunci ar trebui să ai curaj să renunți la clasicul job de la 9-17 și să îți pornești propriul business. Răspunde la următoarele întrebări:

– Ce abilități ai?

– Ce te pasionează?

– La ce te pricepi?

– Cât ești dispus să investești?

O idee de afaceri

Dacă ai deja o idee genială, atunci felicitări! Dacă nu, poți lua în considerare câteva variante:

– Unde se îndreaptă tehnologia? Poți fi cu un pas înainte?

– Remediază ceva ce te deranjează, și care ai observat că poate fi o problemă pentru mai multă lume.

– Vino cu o alternativă mai rapidă, mai bună, mai ieftină decât varianta actuală de pe piață.

Fă o cercetare de marketing

Mai face cineva același lucru? Dacă nu, de ce? Întreabă, interesează-te pe internet, discută și lansează diferite idei în grupuri de oameni.

Obține feedback

Este foarte important să afli cum e perceput produsul tău de eventualii consumatori, care sunt ideile și sugestiile de la cei care vor folosi produsul sau serviciul. Poate există greșeli elementare pe care le-ai ratat, sau poate prețul e exagerat de mare, e important să cunoști ce-și dorește clientul tău final.

Concepe un plan de afaceri

Fii sigur că îți plănuiești cum vor funcționa lucrurile, de la începutul producției până la apariția produsului finit. Pune pe hârtie exact problema la care vrei să găsești o soluție, modalitățile în care vei proceda, lucrurile și oamenii de care ai nevoie, modalitățile de promovare și de distribuție.

Finanțează-ți afacerea

Există mai multe modalități în care poți face acest lucru: prin accesarea unor fonduri europene nerambursabile sau de tip startup, prin sponsorizări, investiții sau împrumuturi. Dacă alegi să începi o afacere cu fonduri proprii, s-ar putea să dureze mai mult, dar vei avea controlul complet al deciziilor. Fii atent la atragerea unui partener, va trebui să stabiliți de la început ce se cuvine fiecăruia sau cum veți împărți responsabilitățile.

Construiește-ți o echipă

Un pas foarte important, pentru că la un moment dat nu vei mai putea face față singur tuturor sarcinilor de lucru. Te poți asocia cu cineva, poți angaja pe cineva sau poți colabora cu un freelancer. Orice ai alege, expune-ți clar cerințele și stabilește de la început ce rol va avea această persoană, pune întrebările potrivite la angajare și ține minte să urmezi toate procedurile legale.